Bezoek vrijblijvend onze toonzaal in Sint-Niklaas tijdens de openingsuren. Ook mogelijk op afspraak.

Duurzaam stoken met een houthaard

Kalfire houthaard

Kies voor kwalitatief brandhout

Niet elke houtsoort is geschikt als brandhout voor uw houthaard. Voor een duurzame verbranding gebruik je droog hout (vochtigheid +/- 15%) afkomstig uit lokaal bosbeheer. Kies voor gekliefd hout dat minstens 2 jaar op natuurlijke wijze heeft gedroogd. Eikenhout en haagbeuk is het ideale brandhout voor een grote houthaard (> 10 kW). Deze 2 houtsoorten branden traag en hebben een completere verbranding zodanig dat de rookontwikkeling minimaal blijft.

Elzenhout Berkenhout Essenhout Eikenhout Haagbeuk
Grootte van de haard Klein
[0 – 5 kW]
Klein
[0 – 5 KW]
Middelgroot
[6 – 9 kW]
Groot
[10 kW – …]
Groot
[10 kW – …]
Rookontwikkeling Normaal Normaal Normaal Weinig Weinig
Brandsnelheid Snel Snel Traag Traag Traag

Een houthaard is geen allesbrander. Gebruik dus nooit behandeld hout (geverfd, vernist, ..) of spaan- en vezelplaten. Uiteraard hoort afval ook niet thuis in de houthaard.

Houthaard aansteken volgens de Zwitserse methode

De beste manier om een houthaard aan te steken is met de Zwitserse methode, ook wel de omgekeerde kaarsmethode genoemd. Je start onderaan te stapelen met de grootste houtblokken, en vervolgens bouw je opwaarts met steeds kleinere houtblokken. Drie tot vier lagen is voldoende. Leg de gekloofde kant van de houtblokken omhoog. Plaats bovenaan de aanmaakblokjes en steek deze aan. Hou de deur van de liftdeurhaard enkele minuten open nadat de aanmaakblokjes zijn aangestoken. Sluit de deur pas nadat het vuur goed gestart is. Hou tijdens de opstartfase de luchttoevoer helemaal open.

Het rookkanaal bereikt veel sneller een hoge temperatuur door uw houthaard op deze manier aan te steken. Dit bevordert een goede werking van het rookkanaal. Deze aansteekmethode minimaliseert de rookontwikkeling tijdens het opstarten (minder fijn stof en minder geur) en zet een goede verbranding in gang. Hoe sneller de haard en het rookkanaal op temperatuur zijn, hoe efficiënter en beter de verbranding is. Maak dus geen te klein vuur, want dan duurt het te lang om de haard en het rookkanaal op temperatuur te krijgen.

Gebruik ecologische aanmaakblokjes. Vermijd chemische aanmaakblokjes of brandbare vloeistoffen om de haard aan te steken. Krantenpapier of ander afval hoort niet in de houthaard.
Bij het aansteken van de haard is er nog geen trek in het rookkanaal. Zorg daarom dat er geen onderdruk gecreëerd wordt in de kamer door een aanstaande dampkap of andere mechanische afzuigingen.

Wanneer het vuur goed gestart is, kan de liftdeur van de houthaard gesloten worden. Met de luchttoevoer kan men de intensiteit van het vuur sturen. Hoe meer zuurstof, hoe intenser het vuur zal branden.

Hout bijvullen tijdens het stoken

Vul de haard pas bij als de vlam er nog is en het hout rood en gebrokkeld begint te worden. Open de liftdeur altijd traag en voorzichtig met de daartoe voorzien hendel. Schuif de overgebleven delen samen naar het midden van de houthaard en leg een aantal nieuwe houtblokken met de gekloofde kant naar beneden. Sluit de liftdeur van houthaard en zet de verse luchttoevoer weer maximaal open zodat een snelle ontbranding ontstaat.

Het is belangrijk dat om de juiste hoeveelheid brandhout te gebruiken. Overdrijf niet en forceer de houthaard nooit. 1 kilogram brandhout stemt overeen met 4 kW per uur. Met een houthaard met een maximaal vermogen van 12 kW stook je dus maximaal 3 kilogram brandhout per uur (12 kW / 4 kWh per kilogram hout).

Haard doven

Laat het resterende brandende hout natuurlijk uitdoven en zet hierbij de luchttoevoer volledig open. Dit voorkomt rookontwikkeling en aanslag op het glasraam. Pas wanneer de haard volledig is gedoofd kan je de luchttoevoer sluiten.

Zet de luchttoevoer niet dicht om de haard te doven. Indien je dat wel zou doen, dan ‘smoor’ je het vuur waarbij er een incomplete verbranding plaatsvindt, met veel rook, roet en geur tot gevolg.
Laat een laag assen van 2-3 cm liggen in de haard. Deze laag assen heeft een isolerende werking en bevordert de opstart bij de volgende stookgelegenheid. Wil je de assen uit de haard halen? Zorg dan zeker dat de haard volledig gedoofd is, en gebruik steeds een metalen emmer met deksel en een metalen schep.

Conclusie

Een houthaard dien je op een verantwoordelijke en duurzame wijze te gebruiken. Je bent zeker van een veilige werking van de haard met een minimale belasting op de omgeving wanneer onze manier van stoken aanhoudt.

Gerelateerde nieuwsberichten