Bezoek vier ingerichte woningen met ons totaalinterieur van 17/05 tot en met 27/05. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.
Toonzaal Sint-Niklaas gesloten op zaterdag 18 mei.

Vijf warme weetjes over houthaarden

Inspiratie ontwerp

Moderne houthaarden hebben een efficiënte verbranding

Een moderne inbouw houthaard verbrandt hout op een efficiënte wijze. Efficiëntie wordt uitgedrukt als een percentage en wordt het rendement van de houthaard genoemd. Het rendement van een moderne inbouw houthaard is minstens 75%. Dat wil zeggen dat meer dan 75% van de energie in het brandhout wordt omgezet in bruikbare warmte.

Een efficiënte verbranding is noodzakelijk: er is een zuinig verbruik van brandhout, een reductie in de uitstoot van fijnstof en een hoge warmte afgifte. Om deze efficiëntie te behalen werken moderne houthaarden met een gesloten verbrandingssysteem. Bij een gesloten systeem haalt de houthaard de nodige verbrandingslucht niet uit de ruimte waar de haard staat, maar wordt de verbrandingslucht van buitenaf gehaald. Op deze manier is er steeds een optimale instroom van verse verbrandingslucht in de haard waardoor er een meer volledige verbranding is van het brandhout en de rookgassen.

Wil je meer weten over het werkelijk verbruik van een moderne efficiënte (hout)haard? Lees dan onze blogartikel over Wat kost een haard in verbruik?

Houtverbranding is CO2 neutraal

Hout is een hernieuwbare brandstof én CO2 neutraal. Bij verbranding van hout komt alle CO2 vrij die de boom gedurende zijn leven heeft opgenomen via fotosynthese. Indien het hout van de boom rot en vervolgens composteert in de natuur, komt net dezelfde hoeveelheid CO2 vrij.

Houthaarden hebben een optimaal zicht op het vuur

Een moderne houthaard is beschikbaar in vele modellen en afmetingen. Typisch heeft een houthaard één glasraam, maar steeds vaker wordt er gekozen voor een houthaard in hoekvorm, als doorkijkhaard, of met drie zijden glas voor optimaal zicht op het vuur. Er is keuze uit tal van horizontale en verticale modellen en afmetingen. Bij Van Raemdonck verdelen we meerdere merken van houthaarden, waardoor er steeds wel passend model en afmeting gevonden wordt.


Houthaard met liftdeur en drie zijden glas voor een optimaal zicht op het vlammenspel.

Houthaard hebben een strak design

Een moderne houthaard heeft een strak en minimalistisch design waarbij de focus op het vlammenspel ligt. Zo is het glasraam van liftdeurhaarden vaak kaderloos zodat u vanuit elke hoek vrij zicht heeft op het vuur, ongeacht of de liftdeur open, halfopen of gesloten is. Ingebouwde luchtkleppen zijn subtiel weggewerkt en er is geen zichtbaar handvat aan de deur. Op deze manier kan de houthaard zeer strak worden ingewerkt in een bijpassende ombouw. Bij Van Raemdonck specialiseren we ons in deze ombouw rond de haard. Op de pagina met realisaties en ontwerpen vindt u inspiratie.

Het rookkanaal is cruciaal voor een goede werking van een houthaard

Het goed functionerend rookkanaal is van groot belang voor de werking van een houthaard. Een rookkanaal moet voldoende trek hebben zodat de rook vlot wordt afgevoerd, en verse lucht wordt aangevoerd. Het bepalen van het verloop van het rookkanaal, de dimensies, en de uitmonding naar buiten laat je daarom over aan een deskundige zodat een goede werking gegarandeerd is.

Bij een houthaard denken veel mensen nog altijd aan de klassieke open haard van vroeger. De moderne houthaard is echter mee geëvolueerd met de tijd en klaar voor een duurzame toekomst. Met een doordachte verbrandingstechniek en vele inbouwmogelijkheden laat je de best adviseren door een professionele installateur. Van Raemdonck is een erkende verdeler van de meest gekende merken van houthaarden, zoals Spartherm, Ruegg, Kalfire en M-Design.

Gerelateerde nieuwsberichten